Elsparkcykel – hur gäller försäkringen?
Elsparkcyklar fortsätter att vara ett populärt färdmedel eftersom de är så smidiga och bekväma. Från den 23 december 2023 införs trafikförsäkringsplikt för vissa elsparkcyklar och andra lätta elfordon utan tramp- eller vevanordning. Vad behöver du tänka på och hur gäller försäkringen?
Är du en av alla dem som har upptäckt fördelarna med elsparkcykel, eller som de också kallas elscooter eller e-scooter? De är enkla att pendla med och du kan enkelt ta med dig den nästan överallt, särskilt om du väljer en hopfällbar modell.
Vilka regler gäller?
För att få koll på vilka regler som gäller behöver du först ha klart för dig vilken typ av fordon det är.
En elsparkcykel eller annat lätt elfordon, till exempel en fatbike/fatscooter eller hoverboard, är trafikförsäkringspliktig om den går snabbare än 20 km/h. Elsparkcyklar och andra lätta elfordon som går snabbare än 14 km/h och väger mer än 25 kg är också trafikförsäkringspliktiga.
Elsparkcyklar och andra elfordon som går långsammare än 20 km/h och väger mindre än 25 kg är inte trafikförsäkringspliktiga.
Vad behöver du tänka på?
Det finns några saker som är bra att tänka på när du ger dig ut med din elsparkcykel:
- Du får köra din elsparkcykel på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar.
- Om din elsparkcykel går fortare än 20 km/h får du inte använda den på allmänna vägar. Det gäller både själva vägbanan och cykelvägar.
- Den ska ha bromsar och en ringklocka
- Kör du när det är mörkt, ska den ha fram- och baklyse samt reflexer.
- Är den som kör yngre än 15 år, ska hen ha hjälm. För vuxna krävs inte hjälm, men det är ändå smart att ha hjälm för att skydda det viktigaste som vi har, huvudet.
- Du får inte skjutsa någon på din elsparkcykel.
- Du får inte parkera den på en gång- eller cykelbana om det inte finns en speciell plats för det. Tänk på att den inte ska vara i vägen för någon, som t ex äldre, barn, personer med rörelsehinder eller personer med nedsatt syn.
- Du får inte köra elsparkcykel om du är för trött, sjuk eller påverkad av alkohol för att kunna köra den på ett säkert sätt.
- Du behöver se till att den är ordentligt låst med kätting, kedja eller app när du inte använder den. Nattetid ska sparkcykeln förvaras i ett låst utrymme.
- Du måste kunna visa upp ett bevis för att ditt fordon har en giltig trafikförsäkring om du blir stoppad av polisen. Om du inte kan göra det, kan du få betala böter.
Vad täcker försäkringen för din elsparkcykel?
Personskador
Trafikförsäkringen ersätter eventuella personskador som föraren av fordonet kan drabbas av vid en olycka. Den ersätter också personskador för tredje man, om du råkar köra på och orsaka en personskada på någon annan. Om du drabbas av psykisk ohälsa på grund av en olycka med ditt elfordon kan du genom trafikförsäkringen få ersättning för behandlingar hos en legitimerad psykolog.
Sakskador
Om du råkar köra in i någon annans egendom, som till exempel en postlåda eller ett staket, ersätter din trafikförsäkring skadan som uppkommit.
Stöld
Förutom trafikförsäkring kan du också lägga till en stöldförsäkring. Den ger dig ett skydd om ditt fordon skulle bli stulet vid till exempel ett inbrott i ditt hem.
Tänk på att du från den 23 december 2023 inte längre kommer kunna få ersättning från din hem- eller villahemförsäkring om ditt trafikförsäkringspliktiga elfordon blir stulet. Om ditt fordon inte är trafikförsäkringspliktigt enligt de nya reglerna, omfattas det dock fortfarande av din hem- eller villahemförsäkring hos oss.
Hör gärna av dig till oss om du är osäker på om ditt elfordon är trafikförsäkringspliktigt eller inte!
Läs mer
Försäkring för elcykel
När du köper elcykel finns det många modeller med olika motorstyrkor att välja mellan. Vad behöver du då tänka på för att vara rätt försäkrad?
Cykelhjälm - vad gäller?
För vem är det lag på cykelhjälm och vad ska du tänka på när du ska köpa ny hjälm?