Lås till din cykel
Vilka typer av lås finns det och vad är viktigt att tänka på när du väljer lås? För att du ska få ersättning från din hemförsäkring om du råkar ut för en stöld behöver du i regel se till att låsa cykeln med ett cykellås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF).
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes det år 2022 cirka 62 700 cykelstölder. Det var en minskning jämfört med året innan men cyklar är fortfarande en av de vanligaste sakerna som man kan råka ut för att få stulen.
Godkända cykellås
För att minimera risken för att din cykel ska bli stulen är det viktigt att ha bra lås till din cykel. Det är också viktigt för att du ska få ersättning via din hemförsäkring om den ändå skulle bli stulen. Det finns en mängd olika lås på marknaden som du kan välja mellan. Här hittar du lite mer information om de olika typer av lås som kan vara godkända:
- Bygellås Ett bygellås är ett U-format lås som är tillverkat i stål. Oftast får du med fästen till låset som gör det enkelt att sätta fast låset på cykeln när du är ute och cyklar. Väljer du ett bygellås är det enkelt att låsa fast cykeln i hjul och ram eller i ett fast föremål som t ex en lyktstolpe.
- Ramlås Ett ramlås skruvas fast på ramen eller är redan fastsatt på den. Många tycker att det är ett smidigt lås eftersom du inte kan glömma att ta det med dig. Det är dock viktigt att tänka på att det inte försvårar för tjuven att t ex bära iväg cykeln.
- Kättinglås Ett kättinglås består av en låskätting ihop med ett lås. Den här typen av lås är ett av de kraftigaste låsen som du kan köpa och funkar bra för att låsa fast cykeln i fasta föremål. Dessutom är den här typen av lås svåra för tjuven att bryta upp.
- Vikbart lås Ett vikbart lås, även kallat länklås, är ett anpassningsbart lås som är stort när du ska använda det, men kan göras litet när du inte använder det. Det är enkelt att ha med dig eftersom du vanligtvis får med fästen som monteras på cykeln.
Välj ett cykellås godkänt av ditt försäkringsbolag
De flesta försäkringsbolag, och så även vi, kräver att du har ett lås godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF). Så oavsett vilken typ av lås du väljer att köpa, kontrollera att låset är certifierat av SSF.
Se också till att låsa fast din cykel i ett fast föremål eller förvara den i ett låst utrymme när du inte har den under uppsikt. Det är speciellt viktigt om din cykel är värd mer än 25 000 kr.
När du låser din cykel är det också bra att tänka på att låset ska sitta så att både framhjul och ram sitter fast vid ett fast föremål, eftersom cykeltjuven gärna lyfter upp cykeln i bakhjulet och tar den till en mindre synlig plats för att bryta upp bakhjulslåset.
Hur ser du att cykellåset är godkänt av SSF?
Låset ska vara märkt med särskilda symboler från SSF som visar att det följer SSF 011, SSF 014 eller SSF 022 lägst klass 2.
Läs mer
Hur gäller försäkringen vid cykelstöld?
Hur gäller hemförsäkringen om du drabbas och hur kan du minska risken för att råka ut för en cykelstöld?
Cykelhjälm - vad gäller?
För vem är det lag på cykelhjälm och vad ska du tänka på när du ska köpa ny hjälm?