4 tips för att undvika vattenskador i badrummet
Badrummet är ett av de mest använda och dyraste rummen i hemmet. Därför är det viktigt att det håller tätt, bokstavligen. Här har vi listat några saker du bör vara extra uppmärksam på, både i ditt hem och när du letar efter ett nytt hem.
Varje år registreras fler än 10 000 skador i badrum runt om i Sverige enligt en rapport från Vattenskadecentrum och försäkringsbolagen betalar ut många miljoner kronor i ersättning varje år. Dessutom måste många också betala ur sin egen ficka i samband med reparationer.
Badrum som läcker är en del av vardagen för oss som jobbar inom försäkring. Men ett läckande badrum kommer oftast som en överraskning för den som drabbas.
Många tvister startar med badrummet
När du går på visning är badrummet ett bra ställe att vara extra uppmärksam på. Branschsiffror visar att misstag och brister i badrummet är den vanligaste orsaken till tvister i samband med köp och försäljning av bostäder.
Om du upptäcker brister innan du lägger bud på ditt nya hus eller din nya bostadsrätt, kan mycket arbete och pengar sparas i förväg. Titta gärna igenom våra tips innan du går på visningen. Bestämmer du dig för att köpa bostaden, se till att besikta den innan du skriver under köpekontraktet.
Tips när du ska på visning
- Var uppmärksam på konstig lukt, oförklarliga fläckar (titta även i taket) och om det saknas klämring i golvbrunnen.
- Spola i alla kranar, titta på hur vattnet rinner i duschen.
- Titta bakom garderober och skåp i badrummet.
- Om badrummet är nybyggt, be att få se kvalitetsdokumentation och fråga om det är byggt av ett behörigt företag.
Hur gäller försäkringen
Det kan variera mellan olika försäkringsbolag vad som täcks. Många försäkringar täcker de följdskador som kan uppstå i samband med ett otätt våtrum (t ex. badrum), men inte reparationer i badrummet. Vissa försäkringar täcker varken följdskador eller reparationer. Följdskador kan till exempel vara vattenskador på parketten intill våtrum. Är du osäker på vad som täcks av din försäkring, kontakta ditt försäkringsbolag.
Följande råd gäller både dig som redan är husägare och dig som är på jakt efter ett nytt hus. Om något känns skumt i badrummet, se till att du kollar upp det så snart som möjligt så att du inte drabbas av t ex. mögel.
Fyra saker du bör vara extra uppmärksam på
1. Livslängd
Ett genomsnittligt badrum har en livslängd på 10 - 30 år, beroende på material och belastningsgrad.
Ett trähus kommer att röra på sig något, och när membranet (dvs. tätskiktet) så småningom blir skört och mindre flexibelt uppstår det sprickor – även om världens bästa hantverkare byggt badrummet. Ett dåligt utfört jobb kan dramatiskt minska livslängden och i värsta fall kan det innebära att det läcker i badrummet från dag ett.
En tumregel är att ett badrum som närmar sig 20 år snart behöver en uppgradering.
2. Kraven på ett badrum
Alla rum som utsätts för vatten måste vara vattentätt. I praktiken betyder det hela golvet och de nedre 10 cm av väggarna. Dessutom ska ytor som utsätts för direkta vattenstänk (från badkar, toalett och handfat) vara vattentäta.
Tätskiktet är a och o för ett bra badrum. Det ska vara helt vattentätt, så att vattnet stannar i badrummet och inte rinner ut till andra delar av huset. Vatten från duschen, vatten som läcker från handfat etc. får givetvis inte rinna ut någon annanstans än i avloppet.
Minska risken för vattenskador
Se till att de branschregler som har tagits fram av Säker Vatten följs.hittar reglerna här.
Du3. Kostnaden för renovering
Det kan kosta allt från 100 000 till 250 000 kr att renovera ett badrum, men det är inte svårt att göra av med ännu större summor.
Om du ska renovera ett äldre badrum, är det smart att byta ut eventuella gamla metallrör (oftast av koppar eller gjutjärn) mot nya plaströr. Det är synd att behöva riva ett nytt badrum efter en kort tid eftersom man inte hade orkade eller ville ta kostnaden för att byta ut gamla metallrör och/eller avlopp. I det långa loppet sparar du ofta pengar om du passar på att byta när du ändå har allt åtkomligt under renoveringen.
4. Hantverkare
Välj alltid hantverkare som kan dokumentera sin kompetens med yrkes- eller gesällbrev. Det är en fördel om de även har våtrumscertifikat. Om du ska köpa en bostad med ett äldre badrum, be om dokumentation på att arbetet har utförts av kompetenta fackmän.
En vanlig kritik mot hantverkare är att de inte alltid tar sig tid att applicera tillräckligt med våtrumsmembran på väggarna. Det kan vara en bra idé att erbjuda att lägga på några extra lager själv. En duschkabin med väggar och golv en bra försäkring mot läckor, även om du kanske inte tycker att de är lika snygga. Föredrar du att duscha direkt mot väggen är det extra viktigt att använda bra material och ett professionellt utfört grundarbete. Du kan läsa mer i våra tips på hur du lyckas med renovering.
Med våra goda råd kan du förhoppningsvis undvika skador i badrummet och dessutom vara bättre förberedd om du är på jakt efter ditt nya hem.
Läs mer
Undvik vanliga skador i hemmet
En bra försäkring för ditt boende täcker de vanligaste skadorna som kan uppstå i hemmet som till exempel inbrott, brand och vattenskador. Du kan däremot undvika dem genom att tänka rätt och se till att du har rätt utrustning.
Minska din energiförbrukning och spara pengar
Att spara el hemma är något som ligger i tiden och gynnar oss alla. Det är heller inte så svårt som man tror. Här får du några smarta tips!