Vad behöver du tänka på om du stänger av värmen i ditt hus?
Det har nog inte undgått någon att elpriserna har ökat det senaste året och många funderar på hur man kan minska elförbrukningen. Men kan du stänga av värmen i villan eller fritidshuset när du inte är där utan att riskera frysskador? Och hur gäller försäkringen?
På grund av de höga elpriserna kommer många hushåll lockas att minimera elkostnaderna i hus man inte är i under vintern. Men om det vill sig illa kan det bli dyrt att snåla in på uppvärmningen. En av de vanligaste skadorna under vintern, framför allt för fritidshus, är att vattenledningar eller installationer fryser sönder.
Så undviker du frysskador i ditt hus
Frysskador kan orsaka stora skador i ditt fritidshus. Vi vill ge dig lite tips på hur du kan minska risken för att råka ut för den här typen av tråkigt kostsamma och energislukande skador.
- Det bästa sättet att undvika frysskador på är att stänga av vattnet och tömma ledningarna. Detta oavsett om du värmer upp huset under vintern eller inte. Glöm bara inte att stänga kranarna innan du sätter på huvudkranen på våren!
- På alla ställen där det kan finnas vatten kvar ska man antifrysbehandla. Detta gör du genom att, i exempelvis golvbrunnar, diskho och spolcistern till toalett, hälla ner en speciell antifrysvätska som gör att vattnet klarar betydligt lägre temperaturer utan att frysa. Särskilda miljövänliga medel finns att köpa i handeln.
- Om du har huset uppvärmt och inte tömmer vattenledningarna så ska huset hålla en temperatur på minst 15 grader.
Hur gäller försäkringen vid frysskador?
Försäkringen gäller för läckageskador som beror på att ledningar eller installationer frusit sönder. För frysskador gäller en särskild självrisk som är 10 % av skadekostnaden, men lägst 4 000 kr (eller vald grundsjälvrisk om den är högre). Har du Gjensidiges Villa- eller Villahemförsäkring Plus slipper du den procentuella självrisken och betalar bara den avtalade grundsjälvrisken.
Vad måste du tänka på?
Det är viktigt att du tänker på de aktsamhetskrav som finns i försäkringen. Det vill säga det du själv måste göra för att minska risken för tråkiga och kostsamma skador. Om du inte följer aktsamhetskraven kan du, utöver självrisken, tvingas betala ytterligare kostnader själv.
Aktsamhetskraven du behöver tänka på för frysskador är att:
- om du inte håller huset uppvärmt till minst 15 grader i innetemperatur, måste du stänga av och tömma vattensystemet
- om du är borta från huset i längre perioder måste du antifrysbehandla alla behållare/rör där vatten kan finnas kvar
- du eller någon annan måste se till huset regelbundet så att skador förhindras och begränsas.
Det finns även generella aktsamhetskrav för försäkringen. Bland annat att du ska följa tillverkarens, leverantörens eller installatörens anvisningar för installation, skötsel och underhåll, och att du ska följa föreskrifter i lag eller som meddelats av myndighet. Mer om de generella aktsamhetskraven kan du läsa i villkoret för din försäkring.
Läs mer
Minska din energiförbrukning och spara pengar
Att spara el hemma är något som ligger i tiden och gynnar oss alla. Det är heller inte så svårt som man tror. Här får du några smarta tips!
Så eldar du säkert hemma
Här får du tips på vad du ska tänka på när du jagar kWh-timmar och använder braskaminen som värmekälla och inte bara mysfaktor. Du får även reda på hur försäkringen gäller när du eldar.