Cirkulationsplatser – en källa till ilska på vägarna
Många stör sig på andras körning runt rondeller. Allra mest stör sig svenskarna på bilister som missar att använda blinkers. Samtidigt är det bara hälften som själva känner sig helt säkra på vilka trafikregler som gäller. Det visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring har utfört i samarbete med Kantar Sifo.
Hur man ska köra för att följa reglerna som gäller kring cirkulationsplatser är något som både kan ge upphov till diskussioner och osäkerhet.
– En anledning till att man kan känna sig osäker på hur man ska köra kan vara att det finns så många olika typer av rondeller när det gäller till exempel antal in- och utfarter, antal filer och hur cirkulationsplatsen överlag är uppbyggd, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring Sverige.
Drygt hälften av svenskarna (52 procent) känner sig helt säkra på vilka regler som gäller vid rondellen, 30 procent uppger att de nästan är helt säkra, 15 procent uppger att de är ganska säkra och 4 procent att de inte är säkra på hur de ska köra vid rondeller. Det visar en ny undersökning* som Gjensidige Försäkring har gjort tillsammans med Kantar Sifo.
Samtidigt som drygt hälften av de som deltagit i undersökningen själva känner sig helt säkra på reglerna som gäller vid cirkulationsplatser, uppger 96 procent att de stör sig på andra bilister vid rondeller.
Det som irriterar bilisterna mest är:
- Ingen användning av blinkers: 79 procent
- Felaktig användning av blinkers: 52 procent
- Körning i fel fil: 42 procent
- För hög hastighet: 23 procent
- För låg hastighet: 14 procent
– Blinkers är den helt klart största irritationsfaktorn. En del kanske tror att de inte behöver blinka ut ur rondellen om de exempelvis åker rakt fram i en rondell, men det är precis lika viktigt då som om man tar första eller tredje avfarten. Den som kommer in i rondellen från andra hållet ser inte var du kommit ifrån och du bryter mot lagen om du inte signalerar var du tänker köra ut, säger Karolin Bernås.
Hon poängterar att det är viktigt att hålla huvudet kallt i trafiken, även om det finns skäl att bli irriterad.
– Oavsett hur medtrafikanterna beter sig är det bra att försöka behålla lugnet i största möjliga mån. Osäkerhet på trafikreglerna är visserligen ett riskmoment, men vägilska är något som också kan leda till koncentrationstapp och i värsta fall olyckor, säger Karolin Bernås.
*Om undersökningen
Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.
Vill du veta mer?
I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.