Laga stenskott - vad täcker försäkringen?
Smack! De allra flesta bilägare har nog någon gång träffats av ett vinande stenskott som resulterat i ett irriterande märke på vindrutan. Men går det att undvika stenskott? Vad gör jag om jag fått ett stenskott? Och vad täcker egentligen försäkringen?
Till att börja med kan vi konstatera att det är rätt svårt att aktivt göra något för att undvika stenskott. Visst, ju grusigare vägar du åker på desto större är risken att din vindruta ska träffas av en liten grusprojektil från bilen framför. Men det är ju inte alltid man kan välja en annan väg bara för att minska risken för ett stenskott – och det kan ju ändå hända i princip var och när som helst, om oturen är framme.
När är risken störst att råka ut för stenskott?
På våren sker det som flest stenskottskador. När snön har smält finns det extra mycket sten och grus på vägbanan. De flesta glasskadorna beror på dåligt väder, sand och att småstenar far upp och träffar framrutan. Ofta från mötande bilar. Dessutom är det som tidigare bara var en glasruta, nu fylld med ny teknik som värmetrådar, filvarnare, olika sensorer m m och kan vara en del av bilens bärande konstruktion.
Vad ska du göra om du får ett stenskott?
Se till att direkt boka tid hos en verkstad som kan reparera stenskottet, innan skadan sprider sig över rutan. Medan du väntar på att få en verkstadstid kan du sätta på ett stenskottsplåster, en fiffig grej som hindrar att smuts och fukt förvärrar skadan. En oskyddad spricka fylls med smuts och fukt, vilket kan göra att det inte går att reparera den. Om skadan blir större kan det i värsta fall innebära att du måste byta hela vindrutan.
När måste hela vindrutan bytas ut?
Är stenskottet större än tre centimeter, eller om det sitter precis i förarens synfält, behöver du ofta byta hela vindrutan. Det gäller även om stenskottet sitter mindre än fem centimeter från rutans kant.
Täcker bilförsäkringen lagning av stenskott?
Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring på ditt fordon hos oss på Gjensidige, omfattas stenskott av försäkringen. Du beställer enkelt tid för lagning eller byte av rutan hos Carglass®.
Vad kostar det att laga ett stenskott?
Din självrisk är 200 kr om stenskottet går att reparera. Skulle det vara så att rutan behöver bytas, är självrisken 1 800 kr.
För att skydda stenskottet mot smuts och fukt och göra det mindre sannolikt att du behöver byta rutan, kan du beställa ett speciellt stenskottsplåster. Plåstret är gratis och hjälper dig att skydda vindrutan fram till att du kan komma till verkstaden för att få skadan lagad.
5 tips för att skydda vindrutan
- Ha tejp eller stenskottsplåster i bilen De flesta glasskadorna beror på stenskott. Genom att ha med stenskottsplåster eller tejp i bilen kan du snabbt täcka stenskottet så att skadan inte blir större innan du har fått den lagad.
- Var försiktig på små vägar Tänk på att om du kör på små vägar med mycket småsten är risken för stenskott större. Sänk gärna farten vid möte.
- Var uppmärksam på vädret Undvik att köra vid hård blåst eller storm.
- Se upp för lastbilar Undvik att köra bakom en lastbil där lasten ligger oskyddad och inte övertäckt. Om den gör det kan det falla av småsaker som leder till stenskott i framrutan.
- Skydda framrutan Du kan eventuellt sätta på en stenskottsfilm på vindrutan för att ha ett extra lager som skyddar mot stenskott.
Läs mer
Hitta närmaste verkstad
Behöver du hjälp med att laga en glasskada? Vi hjälper dig hitta närmaste verkstad!
När ska man byta till sommardäck?
När frostnätterna är över är det dags att byta till sommardäck. Innan bytet bör du kontrollera att torksprickor inte uppkommit under vintern, åldern på däcken och mönsterdjup.