6 saker att tänka på när du ska köpa en snöskoter
Ska du köpa en snöskoter? Utbudet är stort och det finns några saker som är viktiga att tänka på för att hitta rätt. Låt oss guida dig!
Är det din första snöskoter?
Om det är första gången du ska köpa och köra en snöskoter kan det vara smart att välja en som är lättmanövrerad. Snöskotrar har olika motorstorlekar och en med mindre stark motor är oftast lättare att hantera som nybörjare. Börja gärna med att läsa olika recensioner och tester av snöskotrar på nätet, för att sätta dig in i vilken eller vilka modeller som passar dig bäst.
Vad ska du använda snöskotern till?
Beroende på hur du har tänkt använda din snöskoter finns det olika typer av snöskotrar som passar. Ska du använda den som arbetsredskap? För sport och fritid? Eller för att ta dig ut i naturen? Läs in dig på olika typer av snöskotrar och ta reda på vilken typ som passar dina behov.
- Sport På denna typ av skoter är chassi och fjädring utvecklade för sportigare körning på hårt och ibland ojämnt och slagigt underlag. Stötdämparna är ofta mera avancerade och anpassade för den typen av körning.
- Mountain Dessa fordon, som ofta kallas lössnömaskiner, är ofta lätta och med hög motoreffekt. De är ofta tillverkade i dyrare material för att hålla nere vikten. De passar inte för att transportera passagerare, utan är gjorda för stående körning.
- Crossover Crossover-snöskotrar är ett mellanting mellan sportskotrar och mountainskotrar.
- Touring Dessa skotrar har i regel halvlång matta med medelhöga kammar, dubbeldyna med ryggstöd samt handtag och fotstöd även för passagerare. Det finns modeller avsedda för upp till tre personer. De har ofta komfortabel fjädring/dämpning.
- Light Utility En skotertyp med kraftigare motor. Den har bra dragförmåga och är anpassad för långsam körning. På senare tid har fjädringen och komforten utvecklats och det är numera vanligt att de även används som touringmaskiner.
- Wide Track Bredbandade skotrar som traditionellt har setts som arbetsskotrar och yrkesskotrar för många statliga verksamheter och försvaret. Med tiden har även denna skotertyp fått bekväm fjädring och god komfort, vilket i kombination med starka motorer gör att den ofta används som familje- och touringskoter.
Planerar du att köpa en ny eller begagnad snöskoter?
Att köpa en helt ny skoter lockar såklart många, och fördelen är att du kan få precis den skoter du vill ha med rätt tillbehör. Du har även garantier och därmed större trygghet om den skulle gå sönder medan den fortfarande är ny.
Att köpa en begagnad skoter är ofta betydligt billigare än att köpa en ny. Värdeminskningen är också mycket mindre. En begagnad skoter behöver inte vara ett sämre köp - du kan få en lika bra begagnad snöskoter som en ny. Förutom grundläggande faktorer, som hur gammal den är, hur långt den har körts i mil och motorvolym, så finns det även några andra saker som är bra att tänka på:
- Säkerställ att snöskotern inte är stulen. Det kan du göra genom att kontrollera att det stansade chassinumret och typskylten stämmer överens med registreringsskylten och registreringsbeviset. Du kan också göra en sökning hos Larmtjänst för att se att skotern inte finns med i registret över stulna fordon.
- Undersök hur servicehistorik etc. ser ut för att säkerställa att skotern är väl omhändertagen. Eftersom snöskotern är ett terrängfordon krävs en del underhåll för att den ska fungera bra. Det är därför bra att kolla att den tidigare ägaren regelbundet har sett efter snöskotern efter att hen har varit ute med den.
- Kontrollera att snöskotern är i gott skick. Det gör du bäst genom att provköra, något du alltid ska göra innan köp. Under en provtur hinner du med största sannolikhet upptäcka om det är några problem med motorn och checka att bromsarna fungerar som de ska.
- Inspektera även snöskotern noga när den står still. Börja med att kontrollera chassit. Om det är buckligt eller skadat kan det vara svårt och dyrt att laga eller byta. Se även till att stötdämparna fungerar och att framvagnen varken glappar eller är skadad.
- Kolla upp att den modell du är på väg att välja är lätt att laga och serva. Oavsett om du väljer en ny eller begagnad snöskoter ska den underhållas regelbundet och du behöver kunna få tag på reservdelar när något går sönder. Kolla hur lätt det är att få tag på reservdelar innan du väljer märke. En billigare modell kan bli dyr i längden om den är svårare att reparera.
Vilken utrustning behöver du ha till din snöskoter?
Om det är din första snöskoter är det bra att tänka igenom vilken utrustning du behöver innan du ger dig ut. Se till att använda hjälm med skidglasögon eller visir och att ha på dig varma kläder och skor.
Ska du ut på en längre tur? Ta gärna med spade, vindsäck, isdubbar och nödvändiga tillbehör till snöskotern, som exempelvis en extra variatorrem och verktyg. Kolla att du har förstått hur utrustningen fungerar innan du ger dig iväg. Läs gärna Fjällsäkerhetsrådets tips för en trygg snöskotertur för att känna dig trygg när du ger dig ut.
Ska du köpa skotern i en skoterbutik eller privat?
Du kan antingen köpa din skoter i en skoterbutik eller av en privatperson. Många tycker det är tryggare att köpa den i en butik än av en privatperson eftersom Konsumentköplagen gäller då. Lagen gäller oavsett om du köper en begagnad eller en ny skoter av ett företag.
Om du väljer att köpa av en privatperson ställer det lite högre krav på dig, eftersom det är fler saker att kolla upp. Det ger ett sämre skydd men du har chans att göra ett väldigt bra köp.
Glöm inte att försäkra din snöskoter
Har du hittat och köpt din skoter? Grattis! Nu är det viktigt att du försäkrar den. Oavsett vilken skoter du väljer, måste du ha en trafikförsäkring för att få köra den. Tänk på att trafikförsäkringen inte täcker skador på din egna snöskoter, utan främst på dina medtrafikanter och andras egendom, till exempel om du kör in i ett staket.
Det är vanligast att välja en hel- eller halvförsäkring. En halvförsäkring innehåller (förutom trafikförsäkring) skydd vid brand och stöld samt krishjälp och rättsskydd. Helförsäkringen täcker dessutom skador på själva snöskotern, exempelvis vid kollision, dikeskörning, fallande föremål eller om du utsätts för skadegörelse.
Behöver din försäkring vara avställningsbar?
Om du väljer att teckna din försäkring för snöskoter hos oss gäller den året runt. Du behöver med andra ord inte tänka på att ställa av och på den. Att det är en årsförsäkring innebär att försäkringspremien beräknas på att snöskotern inte används hela året. Hos oss betalar du samma pris varje månad - oavsett säsong.
Mer läsning
Vinterkit att ha i bilen
Om du fastnar i en kö eller en snödriva gäller det att ha ordning på utrustningen. Här är får du en lista över vad som är bra att ha med sig i bilen på vintern.
Vad kostar det att ha takboxen på?
Funderar du på hur mycket takboxen påverkar bränsleförbrukningen? Och finns det några andra tips på hur du kan få tanken eller batteriet att räcka lite längre?