Så förbereder du bilen för vintern
Höstens väder och vind försvårar körförhållandena och snart sätter vinterkylan in. Här har vi samlat några tips på hur du bäst förbereder din bil inför vintern och halt väglag.
Sju tips för att vinterrusta bilen
- Kontrollera kylarvätskans fryspunkt.
- Byt gärna dina vindrutetorkarblad – det är nu du behöver dem som mest.
- Batteriet tappar effekt när det är kallt, låt därför en verkstad kontrollera batteriets skick innan det blir ordentligt kallt.
- Kontrollera att dörrlåsen inte har "grott igen". Det gäller särskilt bilar med fjärrkontroll. Nyckelns batterikapacitet minskar i vinterkylan och den kan sluta fungera, kanske är det dags att byta batteri i nyckeln.
- Polera bilen så att lacken blir mer motståndskraftig mot regn och rusk. Gör gärna det två gånger om året, före och efter vintern.
- Kontrollera, och byt gärna, pollen-/friskluftfiltret. Om filtret är igensatt blir luftcirkulationen dålig och du får minskad effekt av värmaren.
- Se till att ventilationssystemet fungerar som det ska. Kallt och blött väder ökar risken för imma på insidan av fönsterrutorna, men ett fungerande ventilationssystem – och framförallt luftkonditionering – gör att du snabbt blir av med imma.
Kyla, nederbörd, löv på vägen och mörker är bara några av de saker som ställer högre krav på både bilen och dig som förare. I Norden är vi vana vid krävande väderförhållanden, och de allra flesta är duktiga förare som är medvetna om att man behöver vara lite extra uppmärksam när förhållandena kräver det. Men förutom att du som förare måste ta hänsyn till vägförhållandena är det också viktigt att se till att bilen, och framför allt däcken, är rustade för vintern. Vi har därför sammanställt några tips på vad du kan göra för att köra trafiksäkert även under sämre körförhållanden.
Bra däck är det viktigaste
Börja med att se till att du har bra vinterdäck genom att kontrollera däckens mönsterdjup med antingen en linjal, tumstock eller mönsterdjupsmätare. Vinterdäck för personbil ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.
Om du ska köpa nya däck inför vintern, välj gärna däck som fått bra betyg i tester och byt gärna alla fyra däck samtidigt. Om det är olika däck på axlarna kan bilens köregenskaper påverkas och det påverkar i sin tur säkerhetssystem som ABS och antisladdsystem. Ett bra väggrepp är avgörande om en farlig situation uppstår och då vill du att dina däck ska hålla hög kvalitet. Tänk också på att välja däck som stämmer överens med den däckdimension som står på din bils registreringsbevis och låt inte enbart priset avgöra vilka däck du köper.
Förbered bilen för salt på vägarna
När vintern sätter in börjar även saltsäsongen. Spolarvätska blir därför extra viktig, så kontrollera hur många minusgrader spolarvätskan tål innan du köper ny. Det är också viktigt att tvätta bilen och underredet rena från salt. Även om bilen snabbt blir lerig eller moddig igen, så är det bra att tvätta den oftare på vintern än på sommaren.
Motorn kan också behöva skötas för att förbereda bilen inför en hård vinter. Förutom en motortvätt, kan du överväga att skaffa en motorvärmare. Den bidrar med både komfort och bättre drift av motorn hela vintern. Det bästa är en eldriven motorvärmare. Många nyare bilar har en parkeringsvärmare. Använd denna också så släpper din bil ut mindre, motorn slits mindre och kupén är varm när du kliver in.
Tänk också på att löv på vägbanan kan minska väggreppet rejält och tillsammans med regnvatten bildar det något som påminner om att köra på tvål. Det måste framför allt motorcyklister vara medvetna om, men även bilister.
Kör försiktigt i höst och vinter!
Läs mer
När ska man byta till vinterdäck?
När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck. Här får du veta vad som gäller för vinterdäck för olika fordon.
Bästa tipsen för säker körning
Ibland är det svårt att behålla lugnet i bilen. Här är några tips för säkrare körning.