En av tre utesluter inte att de skulle kunna åka båt med berusad förare
Båtsäsongen är äntligen här. Det finns få aktiviteter som är så avkopplande och uppfriskande. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alkohol och båtliv inte hör ihop och att du som passagerare utsätter dig för en onödig risk om du åker båt med berusad förare.
I genomsnitt har ungefär sex av tio som omkommer i fritidsbåtsolyckor alkohol i kroppen enligt siffror från Transportstyrelsen.
–Även om du kanske inte känner sig berusad är det viktigt att vara medveten om att risken för olyckor ökar redan vid låga promillehalter. Alkohol försämrar både reaktionstid, koncentrations- och uppfattningsförmåga, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring Sverige.
För tio år sedan ändrades lagen kring sjöfylleri. Då infördes en ny fast gräns på 0,2 promille. Den gäller alla fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter och reglerna gäller både den som framför fartyget och de personer ombord som har uppgifter med stor betydelse för fartygets säkra framförande.
Nästan hälften av svenskarna, eller 48 procent, uppger i en ny undersökning* som Gjensidige Försäkring gjort i samarbete med Kantar Sifo, att de tycker att lagstiftningen är bra samtidigt som 22 procent svarar att de inte tycker det. Siffrorna kan jämföras med motsvarande resultat för biltrafik där 88 procent är positiva till alkohollagstiftningen för biltrafik och nio procent är negativa.
–Det här visar att det inte finns lika stor konsensus kring alkohollagstiftningen för båttrafik. Det i sig är inte så oväntat eftersom just båttrafik och alkohol länge varit ett ämne för tidvis het debatt, men det är intressant att notera att det skiljer sig så pass mycket mellan båt och bil, säger Karolin Bernås.
Det är inte bara inställningen till lagstiftningen som skiljer sig åt. Det verkar även finnas en viss acceptans för att åka båt med en förare som är berusad, 34 procent utesluter inte att det skulle kunna ske och 64 procent svarar att de aldrig skulle göra det.
Undersökningen visar också att 56 procent anser att det är lika illa att om någon kör båt berusad som om de kör bil. 43 procent tycker att det är värre att köra bil berusad och mindre än en procent anser att det är värre att köra båt med alkohol i kroppen. –Det här är ett tydligt tecken på att riskmedvetenheten kring båtliv och alkoholkonsumtion behöver förbättras. Körförmågan försämras av alkohol oavsett vilket fordon man kör och det innebär i sin tur att risken för olyckor ökar, säger Karolin Bernås.*Om undersökningen
Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.Vill du veta mer?
I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.