Hoppa till innehållet

Felaktig tro kring vanligaste brandorsaken

Under den mörkare årstiden är det mysigt att ha levande ljus tända hemma. Just obevakade levande ljus är också det som nära sju av tio svenskar tror är den vanligaste brandorsaken i hemmet. Men det stämmer inte. Den största brandrisken i hemmet är att glömma mat på spisen, något som drygt en tredjedel av svenskarna någon gång har gjort. Det visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Gjensidige Försäkring.

Den största brandrisken i hemmet är spisen och det gäller även under juletider trots att vi då har fler levande ljus tända. Hela 69 procent av svenskarna tror dock att levande ljus som lämnas obevakade är den vanligaste brandorsaken i hemmet. Det visar en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Gjensidige Försäkring.

– Levande ljus innebär alltid en brandrisk, men de är långt ifrån den vanligaste orsaken till bostadsbränder. Däremot är det positivt att det finns en utbredd riskmedvetenhet kring levande ljus och jag vill betona att det är viktigt att inte lämna rummet utan att släcka dem. Men levande ljus är verkligen inte den vanligaste orsaken till att det börjar brinna i bostaden, säger Markus Ljungblad, som är skadechef på Gjensidige Försäkring.

Det är i stället spisen som utgör den största brandrisken och den vanligaste orsaken till spisbränder är bortglömd mat som lämnats på påslagna spisplattor. Drygt tre av tio (34 procent) av svenskarna uppger i undersökningen att de någon gång har glömt just mat på spisen.

– Det är lätt hänt att tappa fokus och det går oväntat fort att glömma bort maten om man blir distraherad. Idag lever vi betydligt mer stressade liv än förr och det är ofta vi gör flera saker samtidigt för att hinna med allt. Då kan det räcka med att telefonen plingar, att det ringer på dörren eller att någon i familjen behöver ens uppmärksamhet, för att glömma bort vad man höll på med innan. Det bästa, både för att minska risken för brand i hemmet och för utbrändhet, är att så långt det är möjligt göra en sak i taget. Om du blir avbruten i matlagningen så är det smart att ha som vana att stänga av spisen under den stunden, säger Markus Ljungblad.

Ytterligare ett sätt att skydda sig mot spisbränder är att installera en så kallad spisvakt. Den larmar vid överhettning och bryter strömmen innan en eldsvåda hinner bryta ut.

– Men det viktigaste är att aldrig någonsin lämna hemmet om man har mat på spisen, även om det bara är för en kort stund. Kom även ihåg att rengöra köksfläkten regelbundet. Det minskar risken för att en eventuell brand sprider sig. Slutligen är det bra att inte ha för många prylar precis runt spisen då de lätt kan tippa ner på spisen och därmed starta en brand, säger Markus Ljungblad.

*Om undersökningen Demoskop har på uppdrag av Gjensidige Försäkring Sverige genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.