Detta behöver du ha i husvagnen eller husbilen
Är det dags för en semester på hjul? Vi har listat utrustningen och rutinerna som gör resan till en trygg och minnesvärd upplevelse.
Det blir allt populärare att åka på semester i husbil eller husvagn. Under pandemin växte intresset för husvagnar och husbilar ytterligare. Allt fler svenska campare tillbringar längre tid i sina campingfordon, vilket beror på att allt fler använder sina husvagnar och husbilar över stora delar av året. Det visar en undersökning som Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF) har gjort.
Som nybörjarförare av husbil eller med husvagn på släp är det smart – och kanske till och med nödvändigt – att öva innan du ger dig ut på vägen. Det är stor skillnad på att styra den här typen av fordon jämfört med en vanlig bil. Du behöver också följa reglerna för vilken husbil eller -vagn du får köra med ditt körkort – och hur tung lasten får vara.
Håll koll på gasolen
Det finns dessutom en del utrustning och rutiner som ska finnas på plats innan du ger dig iväg. Dessa är viktiga för säkerheten, både under körning och när husbilen/husvagnen står parkerad.
Gasol är en blandning av de fossila gaserna propan och butan. Det är en väldigt användbar gas som bland annat gör det enkelt att förvara och laga mat. Samtidigt kan gasen vara dödlig då den kan explodera eller orsaka brand. Så se till att du tar hand om den på rätt sätt. Men framför allt behöver du vara uppmärksam på den kvävningsfara som uppstår vid ofullständig förbränning.
Var i husbilen ska då en gasvarnare placeras? Alltså den lilla dosa som larmar om livsfarlig kolmonoxid mot all förmodan skulle börja läcka in i bodelen. Den ska vara så lågt placerad mot golvnivå som möjligt, eftersom gasol är tyngre än luft.
Kom ihåg brandvarnare och brandsläckare
Brandvarnaren är obligatorisk i husbilen eller husvagnen. Kontrollera batterierna regelbundet. Brandsläckare ska också finnas på plats. Det är även bra att ha en brandfilt.
Ta med domkraft och reservhjul
Det är bra att kunna byta hjul själv om du skulle få punktering långt ifrån andra människor. Med domkraft och reservhjul – eventuellt en punkteringsspray – kan du hjälpa dig själv om det dröjer innan du kan få assistans.
Ha en checklista att bocka av
Innan du ger dig iväg det bra att ha en checklista att följa. Den kan t ex. bestå av dessa punkter:
- Är alla luckor och fönster stängda och låsta?
- Är skåpsdörrar och lådor stängda?
- Har lösa föremål rensats bort?
- Är antennen/parabolen i sitt lägsta läge?
- Har stödbenen vevats in inför avresa och är vev eller annat verktyg med på resan?
- Är husvagnen ordentligt fastsatt i dragkroken? Och har säkerhetskabeln och strömanslutningen placerats korrekt?
- Fungerar lampor och blinkers?
Du kan sedan anpassa listan efter din husvagn/husbil.
Underhåll gör campingen roligare
Underhåll är viktigt för både nya och begagnade fordon. Det kan lägga grunden för många år av campingglädje. Fukt är ett vanligt problem. Därför är det viktigt att rengöra och inspektera gummitätningar, lister och fogar. Har du ett nyare fordon är rätt underhåll ofta en förutsättning för att garantin ska gälla.
Den återförsäljare som du köpt din husvagn/husbil av kan ofta bistå med hjälp och råd om du är osäker på omfattningen av underhållet och hur det ska utföras.
Försäkring för husvagnar och husbilar
Husbilsförsäkring liknar bilförsäkring. Du kan nöja dig med den lagstadgade trafikförsäkringen som endast täcker skador på andra föremål eller personer. Därutöver kan du välja mellan halv- och helförsäkring.
Har du en husvagn så omfattas den av bilens trafikförsäkring, men du kan utöka försäkringen för din husvagn med halv- eller helförsäkring.
Väljer du vår helförsäkring är du skyddad mot de allra flesta oförutsedda skador som kan inträffa. Du får bland annat ersättning vid semesteravbrott och om du råkar ut för stöld. Försäkringen täcker även skador på husbilens motor, växellåda eller tillhörande elektronik. Du är dessutom skyddad om det skulle uppstå ett läckage från bostadsutrymmets tank- eller ledningssystem.
Läs mer
Tips inför semestern
Ska du åka utomlands på din semester? Oavsett vart du åker finns det några saker som kan vara bra att ha koll på inför resan.